Hoe lang blijft mijn bijtelling geldig?

De bijtelling van de elektrische auto wordt vastgesteld bij de kentekenregistratie en is dan 60 maanden geldig (gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname). Na die periode wordt er opnieuw gekeken of de auto in aanmerking komt voor lagere bijtelling.  

Elektrische auto’s geregistreerd in 2018 komen in aanmerking voor 4% bijtelling. Voor andere auto’s geldt de algemene bijtelling van 22%. In 2019 geldt 4% bijtelling voor elektrische auto’s tot € 50.000,- cataloguswaarde. Elektrische auto’s boven die waarde vallen dan in de 22% bijtellingscategorie.  

Een elektrische auto leasen in 2018 is dus de slimste keus! 

Hoe kan ik een elektrische auto opladen?

Een elektrische auto opladen kan op de volgende manieren:

 • Thuis via het stopcontact. Pas echter wel op dat de stroomgroep voldoende capaciteit heeft.
 • Thuis via een aan te schaffen of mee te leasen laadpaal
 • Op het werk via een aan te schaffen of mee te leasen laadpaal
 • Op het werk het stopcontact. Pas echter wel op dat de stroomgroep voldoende capaciteit heeft.
 • Via een publiekelijk laadpunt met een laad pas (soms zelfs gratis)
 • Via een FastNed snellader met een laadpas. Let op: niet alle auto’s zijn geschikt voor het laden via het stopcontact of snellader.
 • Informeer bij uw Stern verkoopadviseur naar de mogelijkheden.

Hoe lang duurt het opladen? 

De laadtijd van uw auto kan sterk verschillen door de grootte van het accupakket. Thuisladen duurt het langst en duurt gemiddeld tussen de 6 en 8 uur. U kunt de laadtijd berekenen met de volgende formule: P (Watt) = U (Volt) x I (Ampère). Wij raden aan dat u een aparte stroomgroep aanmaakt voor uw elektrische auto en daar verder geen andere stroomverbruikers aan te koppelen.  

Openbare laadstations laden iets sneller en snellaadstations kunnen in 30 minuten uw accu tot 80% opladen. 

Waar kan ik een elektrische auto opladen? 

Nederland heeft een laadpaalnetwerk verspreid over nagenoeg het hele land. In de bebouwde kom hoeft u niet ver om te rijden voor een laadstation. Kijk op de website van uw gemeente voor de actuele locaties van alle omliggende laadpalen of kijk op www.oplaadpalen.nl voor een kaart met alle lokale laadpalen.  

Er zijn tevens navigatieapps beschikbaar die een route kunnen plannen naar het dichtstbijzijnde laadstation. 

Hoe lang gaat een volle accu van een elektrische fiets mee? 

De actieradius (het bereik) van de accu hangt sterk af van het gebruik en de omstandigheden waaronder u de fiets op dat moment gebruikt. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanning als de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden hebben invloed op de actieradius. Wij hebben per fiets aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is. 

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn auto thuis oplaad?

Het opladen van een elektrische auto gebeurt gewoon met een stekker. U kunt uw elektrische auto zelfs opladen via een normaal stopcontact. Wel raden wij aan dat u een aparte stroomgroep gebruikt of laat aanmaken voor de auto. Er zijn ook mogelijkheden om een laadstation thuis te plaatsen en u kunt via een openbare lader de auto opladen.

De meeste elektrische auto’s zijn tevens compatible met een krachtstroomkabel, geschikt voor snelladers die de auto veel sneller kunnen opladen.

Hoe werkt een elektrische fiets? 

De trapondersteuning van een elektrische fiets wordt geactiveerd door een motor. Deze motor wordt door een lithium accu aangedreven, die gemakkelijk via het stopcontact opgeladen kan worden. De mate waarin de motor u tijdens het fietsen ondersteunt, kunt u zelf bepalen. 

Wat kost opladen gemiddeld? 

Elektrische auto’s zijn duurder in de aanschaf maar hebben beduidend lagere brandstofkosten. Afhankelijk van welke automodel u rijdt kunnen de kosten per kilometer gemiddeld 40%-50% lager liggen dan bij rijden op benzine. Wel moet u er rekening mee houden dat de kWh-prijs (kilowattuurprijs) van een openbaar laadpunt hoger is dan uw thuistarief. Snellaadstations hanteren in de meeste gevallen een nog hoger tarief. 

Eén ding staat vast: de kWh-prijs ligt altijd veel lager dan de benzine- en dieselprijzen, dus uw kosten per kilometer zullen sterk dalen. 

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto? 

Dit varieert behoorlijk per model. Het bereik van de meest verkochte modellen varieert momenteel tussen de 150 en 500 kilometer op volle accu. 

Kan ik mijn auto opladen in het buitenland? 

Ja dat kan, ook vanuit de EU wordt er actief gewerkt aan het uitbreiden van het laadnetwerk. Er kunnen echter extra voorwaarden aan het laden verbonden zijn, afhankelijk van welke laadpas u gebruikt. Neem daarvoor contact op met de verstrekker van uw laadpas.  

Kijk op www.oplaadpalen.nl voor een overzicht van alle laadpalen wereldwijd. 

Waar kan ik een elektrische auto opladen? 

Nederland heeft een laadpaalnetwerk verspreid over nagenoeg het hele land. In de bebouwde kom hoeft u niet ver om te rijden voor een laadstation. Kijk op de website van uw gemeente voor de actuele locaties van alle omliggende laadpalen of kijk op www.oplaadpalen.nl voor een kaart met alle lokale laadpalen.  

Er zijn tevens navigatieapps beschikbaar die een route kunnen plannen naar het dichtstbijzijnde laadstation. 

Hoe lang duurt het snelladen van een elektrische auto? 

Een snellader kan in 1 uur een elektrische auto opladen. Het eerste gedeelte van de laadbeurt gaat veruit het snelst. Zo is in 30 minuten gemiddeld 80% van de accu opgeladen. 

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden? 

Verbrandingsmotoren stoten koolstofdioxide (CO2) uit, dat slecht is voor de luchtkwaliteit en het milieu aantast. Elektrische auto’s hebben geen enkele uitstoot en rijden ook veel stiller. De Nederlandse overheid steunt de aanschaf van elektrische auto’s door ze tot en met 2020 vrij te stellen van MRB (wegenbelasting) en BPM. Tevens krijgt u bij een zakelijke lease slechts 4% bijtelling in 2018 waardoor u aanzienlijk minder belasting hoeft te betalen voor uw mobiliteit!  

De lage bijtelling geldt 5 jaar lang vanaf de datum dat het kenteken wordt geregistreerd. Daarna moet de auto opnieuw gekeurd worden volgens de bijtellingsregels die in dit jaar geldig zijn. Ondernemers die investeren in een elektrische auto komen tot slot in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Meer informatie over subsidies voor elektrische auto’s kan gegeven worden bij een verkennend gesprek met onze leaseadviseurs.  

Kan ik nog fietsen wanneer de accu leeg is?

Ja, u kunt nog fietsen wanneer uw accu leeg is, maar de trapondersteuning werkt dan niet meer. 

Wat is het verschil tussen een elektrische auto en een plug-in hybrid? 

Een elektrische auto maakt absoluut geen gebruik meer van fossiele brandstoffen terwijl een plug-in hybrid nog steeds een verbrandingsmotor heeft maar dit combineert met een kleinere elektromotor. Een plug-in hybrid kan volledig elektrische, gedeeltelijk of volledig op de verbrandingsmotor rijden. De bestuurder bepaalt dit door de rijstand in te stellen en plug-in hybrides schakelen automatisch over op brandstof wanneer het accupakket geen elektriciteit meer bevat. 

Omdat plug-in hybride rijders minder elektrische kilometers maken dan verwacht, geldt voor deze modellen de standaard 22% bijtelling terwijl voor volledig elektrische auto’s 4% bijtelling geldt. Elektrische auto’s zijn tevens vrij van MRB (wegenbelasting) tot en met 2020. Voor plug-in hybrides geldt een halftarief. 

Zijn er ook nadelen? 

De opslag van elektriciteit neemt veel ruimte in beslag, waardoor de actieradius van elektrische auto’s lager is dan de gemiddelde auto met verbrandingsmotor en het opladen duurt langer dan een traditionele tankbeurt. Het bereik van elektrische auto is afgelopen jaren al wel flink toegenomen. Een aantal elektrische auto’s kunnen met een volle accu al ruim 500 kilometer rijden. Daarnaast zijn er een aantal auto’s ook al geschikt voor snelladen. 

Moet ik een helm dragen wanneer ik een elektrische scooter bestuur?

Wanneer u op een e-scooter niet harder dan 25 km/u rijdt, hoeft u geen helm te dragen.

Welke andere elektrische voertuigen levert Stern naast auto’s?

Stern levert via het label Mango Mobility de volgende elektrische voertuigen:

 • Scootmobielen
 • Elektrische fietsen
 • Elektrische scooters
 • Elektrische brommobielen

Moet ik mijn elektrische scooter verzekeren?

 Voor het rijden op een elektrische scooters is het verplicht een verzekering af te sluiten. 

Kan ik bij een tankstation een elektrische auto opladen?

Er zijn verschillende tankstations in Nederland die op hetzelfde terrein oplaadpunten faciliteren. De Nederlandse overheid heeft verder plannen om bestaande tankstations vergunningen te verlenen zodat er nog meer laadpunten verschijnen. Kijk op www.oplaadpalen.nl of uw plaatselijke tankstation als oplaadpunt geregistreerd staat.  

Electric Experience Center

Franciscusdreef 74
3565 AD Utrecht

Route »

Contact

Stern Electric

T: 088 2928630
E: electric@stern.nl


128-linkedin 128-twitter 128-facebook 128-blog