Nederlandse wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en goed verlicht. Maar in de wintermaanden kan dichte mist er alsnog voor zorgen dat je zicht op de rest van het verkeer sterk afneemt. Voor deze situaties is je auto uitgerust met mistlampen voor en achter. In Nederland worden er zeer specifieke regels gehanteerd voor wanneer je de mistlampen aan mag doen.

Wanneer mogen mistlampen voor aan?

Bij dichte mist, zware sneeuwval of hevige regen, is het toegestaan om je mistlampen aan te doen. Officieel wordt bedoeld dat je zicht dan minder dan 200 meter is. Je kan dit makkelijk beoordelen door op de hectometerpaaltjes langs de weg te letten. Elke 100 meter staat er een hectometerpaaltje langs de snelweg.

Mistlampen in Nederland

Wanneer mogen mistlampen achter aan?

Voor mistlampen aan de achterzijde van je auto zijn de regels nog iets strenger. Mistlampen achter leiden automobilisten sneller af en kunnen verward worden met remlichten. Vandaar dat je ze alleen bij zeer dichte mist of sneeuwval mag aanzetten. En je mag mistlampen achter nooit aanzetten als het regent. De criteria voor zeer dichte mist of sneeuwval is een zicht minder dan 50 meter. Is de mist zo dicht dat je halverwege het volgende hectometerpaaltje deze al niet meer ziet? Dan mag je je mistlampen achter aanzetten.

Let op: als je de automobilist voor je nog kan zien, kan de automobilist achter je jou ook zien! Je kunt dan beter je mistverlichting uitlaten. Het verkeerd gebruiken van mistlampen kan voor de politie reden zijn om je te laten stoppen langs de weg voor een boete!

Controleer ook deze winter je mistlampen

Mistlampen zitten onderin de bumper gemonteerd zodat ze dicht bij de grond schijnen, waar de mist minder dik is. Ze hebben ook een breder lichtveld wat een van de redenen is waarom de regels zo streng zijn: ze zijn hinderlijk voor andere automobilisten. Tegelijkertijd is het moeilijk te voorspellen wanneer je hevige regen, sneeuwval of een muur aan mist tegenkomt op de weg. Dus controleer in de wintermaanden altijd even je mistlampen, of ze nog goed branden. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt!

onderhoud