Het is een van de meest populaire accessoires voor de auto: de fietsdrager. Nederlanders nemen graag hun fiets mee wanneer ze op vakantie gaan of gewoon een weekendje uitrusten aan de kust of op de Veluwe. Maar er zijn verschillende soorten fietsdragers te koop, dus welke past er bij jouw situatie? En waar moet je met je auto opletten voor de fietsdrager wordt geplaatst?

Fietsdrager op de trekhaak

De meeste fietsdragers worden achterop de auto gemonteerd omdat dit de makkelijkste manier is om fietsen te vervoeren. Meestal kan dit op de trekhaak, dat aan het chassis verbonden is en daarom een stevig contactpunt is. Ze kunnen standaard 2 fietsen tegelijkertijd dragen maar er zijn ook versies die tot 4 fietsen ondersteunen. Zware fietsen kunnen eenvoudig op deze manier vervoerd worden en ze er weer van afhalen is een peulenschil. Eveneens handig is dat de achterklep gewoon open en dicht kan met de fietsdrager geïnstalleerd. Veel versies zijn opvouwbaar en handig op te bergen.

Fietsdrager op trekhaak

Fietsdrager voor de achterklep – voor auto’s zonder trekhaak

Natuurlijk kan het ook dat jouw auto geen trekhaak heeft. Dit is an sich geen probleem want er zijn fietsdragers die aan de achterklep worden verbonden. Deze constructies zijn wat groter en zichtbaarder omdat ze op meerdere plaatsen boven en onder de achterklep ondersteund moeten worden. De meeste fietsdragers voor de achterklep steken ook meer naar voren uit dus houd daar rekening mee tijdens het achteruit rijden. Wel kunnen deze fietsdragers net zoveel fietsen dragen als de trekhaak-uitvoeringen. Na gebruik kunnen de meeste modellen tevens opgevouwen worden. 

Fietsdrager voor op het dak

Waarom fietsen achter je auto opbergen als je ze ook bovenop de auto kwijt kan? Hiervoor zijn fietsdragers voor het dak beschikbaar. De fiets wordt staand op de auto bevestigd in de fietsdrager. De dakdrager neemt minder ruimte in en belemmert het zicht in de achterruit niet. Nadeel is logischerwijs dat je moet oppassen bij wegen met een lage overdek, bijvoorbeeld in parkeergarages en bepaalde poorten en overgangen.

Fietsdrager op dak

Elektrische fietsdrager

De elektrische fiets zie je steeds vaker in het Nederlands straatbeeld en fietsdrager fabrikanten spelen hier graag op in. Door de elektromotor zijn elektrische fietsen gemiddeld zwaarder dan de normale fiets. Daar moet rekening mee gehouden worden doormiddel van een stevige fietsendrager. Informeer altijd bij de fabrikant of verkoper van je fietsdrager of het model geschikt is voor elektrische fietsen. We raden ook aan om de maximale kogeldruk van je trekhaak te controleren voor je er meerdere elektrische fietsen op plaatst. Een vlugge controle kan bij elke Stern-werkplaats geregeld worden.

Regels fietsdrager gebruik

Zijn er nog meer regels waar je rekening mee moet houden als je een fietsdrager gebruikt? Jazeker! De Nederlandse wetgeving schrijft dat je fietsdrager maximaal 20 cm aan beide zijdes van de auto mag uitsteken. Deze onderdelen moeten niet scherp zijn. De meeste fietsdragers bedekken het nummerbord achter, daarom is een witte nummerplaat bij de fietsdrager verplicht. Als de achterlichten ook bedekt zijn, moet je er een verlichtingsbalk zichtbaar zijn.

Er zijn een groot aantal merken fietsdragers te koop en je kunt tevens een assortiment vinden bij de autodealers en werkplaatsen van Stern. Onze medewerkers zijn ook altijd bereid om meer informatie te verschaffen over fietsdragers en kunnen vrijblijvend advies geven over de meest geschikte drager voor jouw auto.