Je hebt een botsing gehad met de auto en bent van de schrik bekomen. Dan volgt standaard het invullen van het Europees schadeformulier voor je verzekeraar. Een flinke klus voor beide partijen. Om ervoor te zorgen dat de verzekeringsmaatschappij je aanvraag zo goed mogelijk verwerkt, hebben wij een aantal tips voor het invullen van het schadeformulier verzameld. We behandelen zowel het papieren schadeformulier als de digitale varianten. Doe er je voordeel mee!

Vul van tevoren alvast je eigen gegevens in

Je groene kaart en het Europees Schadeformulier zijn niet verplicht in de auto te hebben, maar we raden het wel altijd van harte aan. Een ongeluk komt altijd onverwachts en op dat moment ben je blij om je verzekeringsgegevens bij de hand te hebben. Op het Europees Schadeformulier moet je veel standaard gegevens invullen, zoals je naam, adres en telefoonnummer. Deze informatie kun je van te voren al invullen zodat het invullen met de tegenpartij des te sneller gaat.

Geef duidelijk aan wie A en B is in het formulier

Het schadeformulier heeft 2 gekleurde vakken die A en B genoemd worden. Bij een botsing vullen beide partijen hun gegeven in de gekleurde vakken. Er hoort ook een tekening bij die aan de verzekeringsmaatschappij uitlegt hoe de botsing is gebeurd. Geef hierin duidelijk aan welke auto A is en welke auto B!

Europees Schadeformulier invullen

Vink alleen de situaties aan die van toepassing zijn

In het midden van het schadeformulier worden situaties en handelingen beschreven waarmee je de botsing moet beschrijven. Beide partijen moeten de vakjes aanvinken van de beschrijving die van toepassing is. Je hoeft echter niet alle vakjes in te vullen! Ook situaties die een beetje overeenkomen met wat er gebeurd is, moet je niet aanvinken om verwarring te voorkomen.

Maak altijd foto’s voor extra bewijs

Vrijwel alle smartphones hebben een degelijke camera. Doe er je voordeel mee en maak foto’s van de botsing, de beschadigde voertuigen en de verkeerssituatie. Je verzekeraar kan om meer informatie vragen of er kan een meningsverschil ontstaan met de tegenpartij. Je foto’s zijn goed bewijsmateriaal.

En wissel contactgegevens uit met getuigen

Ook getuigen kunnen helpen om eventuele verzekeringskwesties te ontwarren. Waren er omstanders of reed je met medepassagiers? Wissel contactgegevens uit voor later of vul ze direct in. Het Europees schadeformulier heeft een speciaal vak voor contactgegevens van getuigen.

Vergeet de handtekening niet te zetten!

Een eenvoudige tip maar wel een die nodig is. Beide partijen moeten hun handtekeningen onderaan het schadeformulier zetten. Dit kan door de hectiek vergeten worden maar een van de belangrijkste stappen.

Het papieren formulier is doordruk dus druk goed door en schrijf duidelijk

De papieren versie is een doordrukformulier waardoor je automatisch een kopie maak voor de tegenpartij. Zeker bij oudere formulieren werkt het systeem niet perfect. Schrijf dus duidelijk en druk wat harder dan normaal tijdens het schrijven.

Europees Sternschadeformulier

Vervang het doordrukformulier jaarlijks

Niet noodzakelijk maar wel handig gezien het formulier goed leesbaar moet zijn: vervang het schadeformulier in je auto jaarlijks. Je kunt ze van het internet printen of gratis afhalen bij een SternSchade vestiging.

Een botsograaf helpt bij een duidelijke tekening

Niet iedereen is natuurlijk een professioneel tekenaar, dus de tekening op het schadeformulier kan nog weleens een uitdaging worden. Voor extra gemak kun je een botsograaf kopen in verschillende winkels. Een botsograaf is een tekenhulp waarmee je de verschillende vormen van voertuigen kunt overtrekken.

Neem eerst contact op met je verzekeraar voor je de schade laat herstellen

Het is slim om eerst je verzekeringsmaatschappij te bellen voor je het Europees schadeformulier naar ze opstuurt. Je brengt ze zo snel op de hoogte en ze kunnen zelfs direct hulp bieden als dat nodig is.

Geen Europees schadeformulier? Download de app!

Het Verbond van Verzekeraars bracht recent de Autoschade App uit. Deze app is gratis te downloaden voor iOS en Android smartphones en tablets. Het laat je digitaal een schadeformulier invullen en stuurt dat direct op naar jouw verzekeringsmaatschappij. De app kan ook je locatie gebruiken en werkt sneller dan een papieren formulier. Wel heb je toegang tot internet of 4G nodig om de gegevens te versturen. Beide partijen moeten op het eind hun toestemming geven via SMS-authenticatie, ter vervanging van de handtekening.

Europees Schadeformulier

Voor je het schadeformulier stuurt, vraag een prijsschatting aan bij een schadehersteller

Op het Europees schadeformulier moet je ook een schatting van de schadeherstelkosten invullen. Een vrijblijvende offerte van het schadeherstel, kan je meteen aanvragen bij SternSchade. De medewerkers kunnen het formulier ook voor je naar de verzekeringsmaatschappij sturen, zodat de reparaties snel kunnen starten.

schadeherstel