Het EK voetbal barst vrijdag 10 juni los in Frankrijk! Het doet een beetje pijn dat Nederland niet meedoet maar het belooft alsnog hét voetbalevenement van het jaar te worden. De wedstrijden worden van 10 juni tot 10 juli gehouden in verschillende Franse steden. Vanwege de ligging vlakbij Nederland wordt Frankrijk ook dit jaar weer een zeer populair vakantieland. We geven een paar handige tips voor onderweg. Waar moet je op letten op de Belgische en Franse wegen?

Houd de actuele verkeersinformatie in de gaten

Frankrijk verwacht een enorme drukte op de weg tijdens het EK. Er zijn maar liefst 10 steden waar voetbalwedstrijden worden georganiseerd, verspreid over heel het land. Dit zijn de steden:

  • Lille
  • Lens
  • Saint-Denis (wordt o.a. openingswedstrijd gehouden)
  • Lyon
  • Saint-Etienne
  • Bordeaux
  • Toulouse
  • Marseille
  • Nice
  • Parijs (Wordt o.a. finale gehouden)

De actuele verkeersinformatie via de radio of het internet in de gaten houden, is absoluut een aanrader. Op het moment van schrijven kampen bepaalde regio’s bovendien met overstromingen. Ook zijn er stakingen aan de gang die wellicht het vervoer naar stadions moeilijker kan maken. Niettemin is het openbaar vervoer een handig alternatief voor wie de drukte van de binnenstad met de auto wil vermijden. De Franse verkeersregels kunnen in de speelsteden plaatselijk aangepast zijn vanwege de drukte.

Frankrijk rijden

Pas je uitrusting aan voor de Franse wetgeving

De verkeersregels en wetgeving in België is vergelijkbaar met die van Nederland. Maar voor Frankrijk moet je rekening houden met een aantal dingen. Een gevarendriehoek en een veiligheidshesje horen in de auto te liggen. Grootste verschil met Nederland is dat automobilisten in Frankrijk verplicht een alcoholtest in de auto moeten hebben. Deze zijn ook te koop bij Nederlandse autospeciaalzaken en anders kun je ze nog kopen in Frankrijk bij tankstations, supermarkten of apothekers.

Laat je auto controleren bij een garage voor vertrek

Van Utrecht tot wedstrijdstad Lille is ongeveer 300 km rijden. Andere steden, zoals Toulouse of Marseille zijn meer dan 1000 km verwijderd van Nederland. De EK-reis is een uitstekend moment om het zekere voor het onzekere te nemen en je auto een laatste technische controle te geven. Bij de Stern-garages is een afspraak voor een zomervakantie controle zo aangevraagd en het hoeft helemaal niet lang te duren. Moeten er onderdelen vervangen of gerepareerd worden, dan wordt dit altijd vrijblijvend aangeboden.

Het EK 2016 duurt van 10 juni tot 10 juli. Een uitstekende reden om weer naar het prachtige Frankrijk toe te gaan, het liefst zonder pech onderweg. We wensen alle Frankrijk-reizigers een geweldig EK toe!