Rijden met een navigatiesysteem, sommige automobilisten kunnen niet meer zonder! Met een goed navigatiesysteem ben je nooit meer de weg kwijt in Nederland. Maar geldt dat ook voor rijden in het buitenland? En wat als de weg is opengebroken en je navigatiesysteem dit niet weet? Of is die gratis smartphone app misschien dé oplossing? Hier moet je op letten wanneer je het beste navigatiesysteem voor je auto zoekt.

Wat is de accuduur?

Navigatiesystemen verschillen van smartphones in dat ze niet ontworpen zijn voor een lange periode zonder stroom. Het gemiddelde navigatiesysteem van TomTom, Garmin of Mio, heeft een accuduur tussen de 1 en 2 uur. Dit hoeft geen probleem te zijn voor lange ritten, want vrijwel ieder navigatiesysteem komt met auto-oplader. Houd je echter niet van opladen tijdens het rijden, kijk dan goed naar de maximale accuduur die wordt aangegeven op de productpagina.

navigatiesysteem

Wat zijn de bijgeleverde accessoires?

Waar je ook op moet letten wanneer je op de productpagina van een navigatiesysteem kijkt: de bijgeleverde accessoires. Logischerwijs wordt er meer bij een duurder navigatiesysteem geleverd. We raden aan om een exemplaar met thuislader te nemen, zodat je vanuit huis al een route kan instellen. Ook een opberghoes is een uitstekende toevoeging. Navigatiesystemen zijn gewild onder autodieven dus neem hem altijd mee als je de auto voor een lange periode parkeert. Een opberghoes beschermt het apparaat tegen krassen en regen.

Tot hoe lang krijgen de kaarten updates?

Service is eveneens belangrijk bij het kopen van een navigatiesysteem. Het is vrij standaard dat een goed navigatiesysteem met de kaarten van (een groot deel van) Europa wordt geleverd. Wegen veranderen echter constant en dit weten TomTom en Garmin heel goed. Vandaar dat ze regelmatig updates uitrollen om de kaarten in navigatiesystemen bij de tijd te houden. Lees altijd na tot hoe lang deze service bij jouw gewilde navigatiesysteem wordt gegarandeerd! Duurdere versies van dezelfde navigatiesystemen kunnen met een levenslange kaartservice komen en dat is een prima investering voor de toekomst.

Online verbinding bij navigatiesysteem inbegrepen?

Wat ook niet altijd bij goedkopere navigatiesystemen aanwezig is: wifi verbinding. Je kunt dit oplossen doormiddel van een Bluetooth-verbinding met je smartphone als deze 4G ondersteunt. Het kan echter voordeliger zijn om iets meer te betalen voor je navigatiesysteem met levenslange wifi-service. Zo blijft de route altijd up-to-date met de laatste verkeersinformatie.

navigatie app

Is smartphone navigatie een goedkope oplossing?

Losse navigatiesystemen hebben tegenwoordig stevige concurrentie van navigatie-apps voor smartphones. De gemiddelde automobilist heeft al een smartphone en daarbovenop zijn er gratis routeplanners beschikbaar. Populaire voorbeelden zijn Google Maps en Waze die binnen Nederland prima routes uitstippelen en zelfs een Nederlandstalige navigatiestem hebben. Er zijn ook betaalde navigatieapps van o.a. TomTom die tegen een maandelijkse of jaarlijkse betaling over het algemeen betere kaarten en routes leveren. Ook een groot verschil: Waze en Google Maps maken gebruik van je 4G-verbinding tijdens het rijden. Het dataverbruik is niet hoog maar het kan in het buitenland alsnog duurder uitpakken dan je verwacht.

Navigatiesystemen zijn niet meer weg te denken uit de moderne auto en al net zo divers als het aanbod aan automodellen. Weet jij al welke navigatiesysteem het beste bij je past? Je kunt altijd terecht voor advies bij een van de Stern-dealers of werkplaatsen.