Een trekhaak monteren kan direct online aangevraagd worden bij SternPoint. Maar wat gebeurt er allemaal in de werkplaats voordat de trekhaakkogel erop kan? Meer dan je misschien denkt. Een trekhaak monteren kost gemiddeld 4,5 uur. We laten stapsgewijs zien wat de monteur allemaal doet wanneer hij een trekhaak monteert bij een Mercedes-Benz E-Klasse.

Verwijderen van de bumper, achterlichten en bekleding bagageruimte

De monteur moet als eerste een aantal onderdelen achterin de auto tijdelijk verwijderen. In het geval van dit Mercedes-Benz model gaat de bumper eraf, de achterlichten worden losgemaakt en ook de bekleding van de bagageruimte moet eruit. De monteur kan zo bij de elektronica. Bij sommige automodellen kan de monteur eenvoudiger bij de elektronica maar meestal vergt dit wat demonteerwerk.

Een nieuwe bumperbalk

Als de bumper weg is, is de bumperbalk zichtbaar. Deze balk vangt de meeste kracht van een eventuele botsing op. Aan sommige bumperbalken kan direct een trekhaak worden gemonteerd, maar in het geval van de E-Klasse moet hij vervangen worden door een speciale trekhaakbalk. Veel automodellen hebben al openingen in hun chassis om een trekhaakbalk aan te bevestigen. De balken gaan tot diep in het chassis en worden stevig vast gemonteerd, zodat bij een eventuele botsing de klap nog steeds goed wordt opgevangen.

trekhaakbalk

Uitbreiding van de elektronica

Is de trekhaalbalk eenmaal bevestigd, dan kijkt de monteur naar de elektronica. Bij de trekhaak hoort een stopcontact voor een 7-polige of 13-polige stekker. Deze voorzien aanhangwagens en caravans onderweg van stroom. De elektronica van elke auto dient daardoor uitgebreid te worden. De elektronica verschilt per automodel en dit is secuur werk.

Het terugplaatsen van de bumper en overige onderdelen

De elektronica is aangepast en de trekhaakbalk gemonteerd. Dat betekent dat de bumper en andere onderdelen weer teruggeplaatst kunnen worden. De monteur controleert eerst alle verlichting en elektronica van de auto voordat hij de bekleding in de bagageruimte terugplaatst. Werkt iets niet goed, dan kan hij de elektronica nog aanpassen.

De trekhaakkogel kan erop!

Alles is gereed om de trekhaakkogel te monteren. Bij een vaste trekhaak wordt de kogel stevig vastgeschroefd aan de trekhaakbalk. Bij een losse trekhaakkogel ook, maar hier zit tevens een slot op zodat hij zonder gereedschap makkelijk verwijderd kan worden wanneer dat nodig is.

De auto wordt afgeleverd aan de eigenaar

De auto is klaar om afgeleverd te worden aan de eigenaar. Bij overhandiging van de sleutels wordt altijd nog even een korte uitleg gegeven over hoe de trekhaak werkt. Hoe moet je een aanhangwagen aan de trekhaak koppelen, hoe kun je de losse trekhaak verwijderen en hoeveel trekgewicht kan hij aan? Dit hoort bij de standaard Stern-service.

Gemiddeld kost het 4,5 uur om een trekhaak onder de auto te monteren. Het type trekhaak en de montagewijze kunnen per automodel verschillen. SternPoint is een universele onderhoudsgarage, dus de medewerkers houden rekening met welk automodel je rijdt. Dit wordt ook besproken bij een trekhaak montage offerte-aanvraag.

onderhoud