Wil je een auto rijden? Dan moet je eerst je rijbewijs B halen. Dit is (hopelijk) bij iedereen bekend, maar je mag meer rijden dan alleen een personenauto! En wat heb je precies nodig om met een aanhangwagen te rijden? We laten zien wat je allemaal met een rijbewijs B mag besturen en waarvoor je nog even door moet lessen.

Mag je een bestelauto rijden met rijbewijs B?

Goed nieuws, je mag ook een bestelauto rijden met rijbewijs B. Volgens de Nederlandse overheid mag je het volgende vervoer besturen met dit rijbewijs: motorvoertuigen ingericht voor vervoer van maximaal 8 personen (inclusief bestuurder, 9 personen) en met een maximale massa van 3.500 kilo (leeggewicht plus laadvermogen).

Daar vallen nagenoeg alle personenauto’s en ook bestelauto’s onder.

Rijbewijs

Rijbewijs voor een aanhanger: B, B+ of BE?

Een aanhanger mag je gewoon met rijbewijs B rijden onder de volgende voorwaarden: de maximale massa van de auto + aanhanger komt niet boven de 3.500 kg, waarbij de maximale massa van de aanhanger 750 kg is. Het gaat hierbij altijd om het leeggewicht opgeteld met het laadvermogen. Komt je auto + aanhanger boven dat gewicht uit? Dan moet je een extra cursus volgen om het rijbewijs B+ (code 96) te krijgen. Hiermee mag de auto + aanhangwagen maximaal 4.250 kg wegen. Het rijbewijs BE heb je nodig als je met een grote aanhangwagen wilt rijden die met laadvermogen een maximale massa van 3.500 kg heeft.

Dus in het kort:

Rijbewijs B: auto + aanhanger met max. massa van 3.500 kg. Max. massa van aanhanger mag niet boven 750 kg komen.

Rijbewijs B+: auto + aanhanger met max. massa 4.250 kg

Rijbewijs BE: grote aanhanger met max. massa van 3.500 kg

Je mag dus een bestelauto rijden met een rijbewijs B en voor grotere aanhangwagens heb je een uitbreiding nodig of rijbewijs BE. Ook voor groter vervoer zoals een vrachtwagen geldt een apart rijbewijs. Bij twijfel over welke rijbewijs je nodig hebt voor een auto, bestelbus of vrachtwagen, kun je altijd informeren bij een van onze dealers of bij SternLease.