De regels voor het rijden met een e-bike gaan veranderen in 2017. Elektrische fietsen die bijzonder snel kunnen, beter bekend als speed pedelecs, zullen vanaf volgend jaar als bromfietsen worden geregistreerd. Zit daar een helmplicht aan vast? En zijn er nog meer regels waar high speed e-bike bestuurders zich aan moeten houden? Dit is wat je moet weten als je in 2017 op een elektrische fiets rijdt.

Speed pedelec helmplicht

Doordat speed pedelecs vanaf 2017 als bromfietsen worden geregistreerd, zullen de eigenaren zich ook aan de bromfietsregels moeten houden. Hier zit inderdaad een helmplicht aan vast. Ook krijgt de speed pedelec een kentekenplaat aan de achterkant en dient de bestuurder ouder te zijn dan 16 jaar en een bromfietsrijbewijs of hoger te hebben.

E-bike helm

Inmiddels zijn er al speciale e-bike helmen in ontwikkeling die aan dezelfde veiligheidsstandaarden voldoen als bromfietshelmen maar eruitzien als normale fietshelmen. Een goede ontwikkeling!

E-bikes waarop je geen helm hoeft te dragen

Ook belangrijk om te weten: niet alle elektrische fietsen vallen onder de wetswijziging. Speed pedelecs kunnen een maximum snelheid van 45 km per uur halen als je meetrapt. Een ‘normale’ e-bike kan een maximum snelheid van 25 km per uur halen en valt onder de snorfiets-categorie, waardoor deze bestuurders ook in 2017 geen helm hoeven te dragen.

Mango Mobility: de e-bike specialist

Voor meer informatie over de e-bike regels en wetgeving kun je altijd terecht bij Mango Mobility, onze expert in elektrische mobiliteit. De verkoopadviseurs helpen je graag en kunnen vrijblijvend een proefrit op een elektrische fiets aanbieden. Je kan het e-bike aanbod ook online bekijken op de website van Mango Mobility.

veiligheid