De auto parkeren, het blijft een van de grootste uitdagingen voor iedere bestuurder. Fileparkeren, achteruit inparkeren, zoeken naar een lege parkeerplaats midden in de stad; goed verkeersinzicht is geen overbodige luxe. Waar zijn autofabrikanten en andere ondernemers mee bezig om de toekomst van parkeren te verbeteren?

Parkeersensoren

Parkeren met een nieuwe auto’s is in recente jaren al veel eenvoudiger geworden. In luxere optiepakketten vind je steeds vaker parkeersensoren die met geluidsignalen je waarschuwen voor obstakels als je achteruitrijdt. Ook een camera achter de auto die live beelden uitzendt via het infotainmentscherm in je dashboard, is nu vrij normaal.

Autonoom parkeren

De volgende stap die productieauto’s maken is autonoom parkeren, oftewel een zelf parkerende auto. Merken zoals Ford en Volvo maken al flinke vooruitgang maar de bestuurder moet nog altijd een oogje in het zeil houden. Het zorgt wel voor interessante experimenten en grappige stunts, zoals Nissans reclame waarin ze hun parkeertechnologie in bureaustoelen stoppen. Een bureaustoel parkeren is toch net iets makkelijker.

Parkeerplaats zoeken met de smartphone

Maar zelfs een computer kan niet parkeren als er geen ruimte is. Ook parkeerruimte blijft een grote uitdaging met name in de stad. Geen wonder dat er al diverse parkeerapps en diensten zijn die je online parkeerplaatsen aanbieden. Apps zoals Yellowbrick en ParkU hebben zoekfuncties die niet alleen de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen maar ook de goedkoopste aanbieden. Bij speciale evenementen kunnen ze zelfs essentieel zijn als de organisator parkeerplaatsen in de buurt laat reserveren.

Betaald parkeren

Lege parkeerplaatsen scannen en delen

Het nieuwste initiatief komt van Mercedes-Benz, die samen met Bosch sinds deze maand in Stuttgart een pilot met een parkeerscanner houdt. De technologie scant lege parkeerplaatsen in de buurt en communiceert met andere Mercedes-Benz rijders in de buurt zodat je een overzicht krijgt van de dichtstbijzijnde plekken om te parkeren.

Het aantal auto’s groeit in Nederland dus innovaties op parkeergebied en efficiënt parkeerbeleid zijn meer dan welkom. En wie zou er nou niet in een auto willen rijden die zichzelf parkeert? Het is slechts een kwestie van tijd voor de technologie in menig auto verschijnt.