Benieuwd wat er voor automobilisten verandert in 2018? Bekijk hier het nieuwe overzicht

De koning en het kabinet onthullen vandaag, Prinsjesdag, de plannen voor het nieuwe politieke jaar. Voor de automobilist is al veel bekend doordat eerder dit jaar de Autobrief II werd goedgekeurd. We zetten op een rij welke meevallers automobilisten vanaf 1 januari 2017 kunnen verwachten en waar extra op gelet moet worden bij de aanschaf van de volgende auto.

De motorrijtuigenbelasting voor personenauto’s gaat gemiddeld 2% omlaag

De algemene boodschap van de nieuwe begroting is dat vrijwel iedereen er een beetje op vooruit gaat. Zo ook de automobilist want in 2017 hoeven we gemiddeld 2% minder motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. De mrb korting wordt op andere manieren opgevangen; zo gaat de mrb voor oude dieselauto’s vanaf 2019 omhoog met wel 15%. Ook het gelijktrekken van de schalen voor lagere bijtelling kost de staat minder.

Het algemene bijtellingspercentage wordt verlaagd naar 22%

De bijtelling gaat naar 2 verschillende percentages. Weg zijn de 15%, 21% en 25% schalen. Vanaf 2017 geldt het standaard bijtellingspercentage van 22%. Het wordt dus interessanter om een auto met traditionele verbrandingsmotor te leasen. Daarentegen geeft de overheid geen bijtellingskorting meer voor hybride auto’s. Interesse om een hybride auto te leasen? Doe het nog dit jaar om in aanmerking te komen voor 15% bijtelling!

4% bijtelling blijft voor emissievrije auto’s

De 4% bijtelling blijft wel bestaan voor emissievrije auto’s. Het rijden in een elektrische auto blijft zo extra interessant voor leaserijders en ook voor de komende jaren blijft de overheid auto’s zonder CO2-uitstoot belonen met lage bijtelling.

Prinsjesdag

Hybride auto blijft voor particulieren interessant door mrb halftarief

Is het de komende jaren nog fiscaal interessant om in een hybride auto te rijden? Jazeker! Het mrb halftarief blijft tot en met 2020 geldig voor hybrids. De komende jaren zullen veel hybride auto’s als occasions verschijnen op de markt. Het halftarief maakt een gebruikte hybride kopen interessanter voor particulieren.

De BPM gaat omlaag

De overheid wil de komende jaren de BPM afbouwen en zet daarvoor in 2017 de eerste stappen. Voorgenomen is om voor 2020 de aanschafbelasting personenauto’s en motorrijwielen te verlagen met 14,7%

Wil je meer weten over veranderingen in de regels die van toepassingen zijn voor automobilisten? Je kunt altijd je vragen stellen bij een Stern dealer of contact opnemen met onze leaseadviseurs voor informatie over fiscale regels en leasevormen. Bovenstaande wijzigingen zijn onder voorbehoud. Ze kunnen nog aangevuld of gewijzigd worden na Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen die in de loop van deze week plaatsvinden.

leasen