We gaan onderhand weer de donkere dagen in en dat is een uitstekend moment om de autoverlichting te controleren. Moderne auto’s worden uitgerust met diverse lichtstanden. Daardoor kan het verwarrend zijn welke verlichting je op welk moment mag gebruiken. Vandaar dat we een overzicht hebben gemaakt van de meest voorkomende autoverlichting.

Dagrijverlichting

Dagrijverlichting is meestal de vaste stand van de verlichting en sinds 2011 verplicht op alle nieuwe auto’s. Sinds 2015 moeten nieuwe auto’s ook de achterlichten laten branden in deze stand. Het wordt soms DRL genoemd, de afkorting voor ‘Daytime Running Light’. De bedoeling van dagrijverlichting is goed zichtbaar zijn voor naderende auto’s, ook overdag. DRL schijnt altijd wit licht en bestaat vaak uit energiezuinige LED-verlichting. Rijd je door de tunnel of in het donker, dan moet het dimlicht aan.

Dimlicht

dimlichtDit is de bekendste autoverlichting omdat je deze standaard aan moet zetten in het donker. Veel automobilisten rijden er ook overdag mee omdat het met mist, hagel, regen of sneeuw ook aan moet. Het Nederlandse weer kan wat dat betreft wisselvallig zijn. De koplampen, achterlichten en kentekenplaatverlichting is ingeschakeld wanneer je dimlicht voert. Het gebied recht voor je auto en de rechterberm worden goed verlicht in deze stand.

Stadslicht

StadslichtBij stadslicht branden alleen de achterlichten, kentekenplaatverlichting en 2 kleine lichten aan de voorkant van de auto. Het is de minst opvallende stand voor je autoverlichting en vooral bedoeld om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Het is een wat ouderwetse vorm van verlichting, die uit de tijd stamt dat accu’s niet altijd alle verlichting aankonden als een auto met lage snelheden door een bebouwde kom reed. Vandaar de naam ‘stadslicht’.

Grootlicht

GrootlichtMet grootlicht wordt de sterkst mogelijke lichtbundel gemaakt. Het licht is fel genoeg om ’s nachts en met de meeste weertypes goed zicht op de weg te krijgen. Het houdt echter geen rekening met tegenliggers, waardoor je grootlicht alleen ’s nachts mag voeren en zonder tegenliggers in de buurt. Geactiveerd grootlicht wordt altijd met een speciaal symbool in het dashboard weergegeven.

 

Mistlicht

mistlichtMistlicht wordt geproduceerd door mistlampen aan de voorzijde, speciaal laag gericht zodat de brede lichtbundel onder de mistbanken schijnt. Het is verder niet verblindend voor tegenliggers maar mag alleen gebruikt worden met mist. Verkeerd gebruik wordt door de politie beboet. Mistachterlicht wordt vaak ook optioneel aangeboden voor auto’s. Deze lampen mogen alleen branden als het zicht door mist of sneeuwval minder dan 50 meter is.

Innovaties in autoverlichting

Autoverlichting blijft innoveren want er zijn nog meer (vaak niet verplichte) lichten die bij nieuwe auto’s geleverd kunnen worden. Bochtverlichting draait mee bij het sturen zodat de weg altijd optimaal verlicht is. Een andere innovatie is Home Safe Light; speciale verlichting voor het uitstappen, zodat je in het donker niet over iets struikelt. Weet welke verlichting je op welk moment moet inzetten, dan ben je altijd goed zichtbaar op de weg.

onderhoud