Bij Stern werken veel werknemers met bijzondere hobby’s. Regelmatig interviewen wij hen voor een rubriek in ons personeelsblad SternIntern, maar nu kun je ze ook lezen op ons Weblog. Leer zo de unieke mensen achter Stern kennen!

Irene Lieben is sinds enkele jaren specialist bij Arend Auto Nissan in Amersfoort, met ruim 14 jaar ervaring in de werkplaats. ’s Avonds sleutelt ze gewoon verder maar dan thuis aan haar crossauto. Ze maakt haar Volkswagen Golf deze winter klaar voor Koningsdag, wanneer ze weer meedoet aan de Autocross Leusden.

Irene komt uit een echte autofamilie want haar vader runde een eigen garagebedrijf. “Van kinds af aan stond ik al met hem te sleutelen aan brommers en later auto’s. Hij is nu met pensioen maar hij is nog steeds apetrots dat ik in zijn voetsporen ben getreden.”

Irene Lieben

Eigen crossauto bouwen

Of haar technische carrière haar naar de autocross heeft geleid? Het antwoord is deels. “Ik ga al sinds mijn achttiende of zo tijdens Koninginnedag naar de Autocross Leusden. Dat doe ik met een hele club vrienden en een aantal ervan zitten ook bij Autocross Team Leusden. Het is echt een geweldig evenement en het was altijd onze droom om zelf een crossauto te bouwen en mee te doen.”

Motorblok expert

Zo leerde Irene 4 jaar geleden haar vriend kennen, een lid van het Autocross Team. “Hij is loodgieter en sleutelt ook graag aan zijn eigen crossauto, maar als het op het motorblok aankomt is hij echt een leek. Gelukkig is dat mijn specialiteit! Op een gegeven moment vroeg hij of ik niet zelf in een crossauto wilde rijden en natuurlijk zei ik ja. We bouwden samen een Seat Ibiza om. Toen bleek ook nog eens dat ik aanleg had!”

Minder gewicht en meer veiligheid

Irene heeft de Seat Ibiza inmiddels omgeruild voor een Volkswagen Golf met 2.0 liter 8-kleppen GTI-motor. Zoveel mogelijk plaatwerk en bodemdelen zijn uit de auto verwijderd. “Gewicht is ballast”, legt Irene kortweg uit. “Maar veiligheid is ook erg belangrijk. Daarom heeft mijn auto een veiligheidskooi, zespuntsgordel en draag ik een dikke overall met racehelm en nekbeschermer.”

“Sinds een jaar draag ik ook een speciale armbeschermer tijdens het crossen. Het is een koord die mijn pols verbindt met een riem om mijn middel. Zo vliegt mijn arm bij een botsing niet meer tegen de veiligheidskooi aan en kan bijvoorbeeld dit niet meer gebeuren.” Irene stroopt de mouw van haar overall op en wijst naar een litteken op haar pols. “Heb ik in mijn een na laatste race opgelopen. Een andere crossauto botste tegen me op en mijn arm kwam keihard in contact met de veiligheidskooi. Ik moest ruim 2 maanden revalideren maar ben daarna meteen weer in de crossauto gestapt. Mijn vriend kwam met deze extra veiligheidsvoorziening. Hij stond er ook op dat ik meteen weer in de crossauto stapte.”

autocross Irene Lieben

Sleutelen tot het nieuwe crossseizoen

Het crossseizoen is afgelopen maar voor 2017 heeft Irene al grote plannen. “Ik doe sowieso weer mee aan de Autocross Leusden maar ook de Damescross Abcoude ga ik rijden in augustus. Dit jaar reed ik al geweldig maar de motor hield er halverwege mee op. Met wat aanpassingen aan het blok kan ik het vermogen verder opvoeren en dan hoop ik de race uit te rijden. Als eerste natuurlijk!”

Meer weten over Stern en haar medewerkers? Je kunt alle edities van Sternintern online teruglezen.