Het kan iedereen overkomen tijdens het autorijden: een lekke band! Wat moet je precies doen wanneer je merkt dat er lucht uit je band loopt? Hoe kun je veilig stilstaan langs de snelweg? En hoe makkelijk is een wiel verwisselen of een band repareren? In deze blog lopen we stapsgewijs erdoorheen en geven we handige tips. Wat moet je doen bij een lekke band en hoe moet je een wiel verwisselen?

Wat moet je direct doen bij een lekke band?

Een lekke band merk je gauw genoeg door de lagere bandenspanning en het toenemende geluid dat ze maken tijdens het rijden. Moderne auto’s hebben ook steeds vaker een bandenspanningscontrolesysteem ingebouwd, dat de bestuurder waarschuwt als de bandendruk snel afneemt.

Wat je eerst moet doen bij een lekke band is een veilige plek langs de weg zoeken. Idealiter ga je van de snelweg af en zoek je een parkeerplaats om veilig de band te repareren of het wiel te verwisselen.

Wat je absoluut niet moet doen is doorrijden in de verwachting dat je probleemloos thuiskomt. Auto’s zijn niet gemaakt om op een lege band te rijden dus het kan voor nog meer technische problemen zorgen.

lekke-band

Wiel verwisselen: zo doe je het!

Hier leggen we stapsgewijs uit hoe je een wiel verwisselt:

  • Kies een egaal terrein om de auto te parkeren. Trek de handrem aan en zet de auto in een versnelling of in de P-stand als je automaat rijdt.
  • Haal het reservewiel uit de auto.
  • Draai de wielmoeren van het wiel een beetje los. Dat gaat makkelijker als de auto nog niet op de krik staat.
  • Plaats de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het wiel zit. Weet je niet waar dit zit? Je instructieboekje bevat deze informatie.
  • Krik de auto omhoog totdat het wiel los is van de grond. Nu mag je de wielmoeren helemaal losdraaien en het wiel verwijderen.
  • Plaats het reservewiel en draai de wielmoeren zoveel mogelijk met de hand vast.
  • Breng het wiel weer terug op de grond en gebruik een momentsleutel om de wielmoeren volledig vast te draaien. Deze wordt meestal bij je reservewiel meegeleverd maar het kan geen kwaad om er een (extra) in je auto te leggen.
  • Berg de krik en lekke band op. Je kunt weer rijden!

Verschillen tussen een thuiskomer en bandenreparatieset

Het reservewiel van een auto wordt ook wel een ‘thuiskomertje’ genoemd. Het is een klein, smal wiel dat puur bedoeld is om naar huis of de dichtstbijzijnde (Stern-)garage te rijden. Je mag niet harder dan 80 km per uur rijden met een reservewiel.

Veel auto’s worden tegenwoordig geleverd met een lichtere, goedkopere bandenreparatieset in plaats van een reservewiel. De set bevat o.a. een bus vulschuim waarmee je een band tijdelijk kunt repareren. Een band plakken met een bandenreparatieset is, net als een reservewiel, puur bedoeld om veilig thuis te komen. Het is geen lange termijn-oplossing!

Vulschuim kan grotere gaten in een band niet goed opvullen, dus een reservewiel is alsnog effectiever. Ieder automodel heeft opbergruimte voor een reservewiel dus je kunt altijd overwegen om een reservewiel te kopen bij een speciaalzaak.

Hulp nodig? Bel het alarmnummer van Stern!

Als je met een huurauto of leaseauto van Stern rijdt, kun je ook ons alarmnummer bellen. Onze alarmcentrale is er voor volledige ontzorging en regelt vervangend vervoer en zelfs een werkplaatsafspraak. Een lekke band kunnen we nooit 100% voorkomen maar we kunnen het oplossen wel zo makkelijk mogelijk voor je maken!

Wil je je banden laten controleren of heb je interesse in het kopen van nieuwe banden? Kom langs bij een Stern-werkplaats voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

onderhoud