Nederlandse zomers kunnen gloeiendheet zijn, wat leuk is als je op het strand ligt of met de familie op de camping staat. Maar mobiliteit heb je iedere dag nodig en automobilisten hebben het erg zwaar met deze hoge temperaturen. Auto’s die in de zon staan kunnen in levensgevaarlijke ovens veranderen (lees onze blog over de gevaren). Neem dus voorzorgsmaatregelen voor verkoeling! Stern geeft je de beste tips om je auto af te koelen.

1. Neem altijd water mee

Rijden op een warme dag? Zorg dat je voldoende water meeneemt in de auto! Met hoge temperaturen kun je verrassend snel uitgedroogd raken. Neem wat flesjes water mee, ook tijdens korte ritten. Pech gebeurt wanneer je het niet verwacht en dan is wat water geen overbodige luxe tijdens het wachten op de pechhulp.

Je kunt het water ook kort invriezen voor extra verfrissing. Zo’n flesje met koud water kun je dan in je nek te leggen of tegen je voorhoofd aanhouden.

2. Laat de ramen open als je de auto in de garage zet

Uiteraard moet je dit niet doen als je de auto langs de straat hebt staan. Maar als je een carport of garage tot je beschikking hebt, zet de ramen open! Auto’s zijn goed geïsoleerd dus ook in de schaduw is het interieur veel warmer dan de buitenlucht. Op deze manier breng je de temperatuur in de auto naar de gevoelstemperatuur.

3. Gebruik een handdoek om leer af te dekken

Leer absorbeert warmte. Dus als je een auto hebt met leren bekleding of een leren stuur, kan alleen al het zitten in je auto lastig worden! Gelukkig biedt een simpele handdoek of deken uitkomst. Leg hem over de bestuurdersstoel of het stuur tijdens het parkeren en je hebt gegarandeerd minder last van het hete weer.

4. Zonwerende folie is de beste oplossing tegen een hete auto

Zonwerende folie is speciaal gemaakt om zonlicht te reflecteren. Het is de beste oplossing om de warmte uit je auto te houden. De folie is makkelijk aan te brengen op je ramen, maar je kunt ook overwegen om een zonwerend scherm voor de voorruit en/of achterruit te kopen. Kleine aankopen die autorijden in de zomer stukken prettiger maakt!

5. Laat eerst de warme lucht ontsnappen voor je de airco aanzet

Klaar om te vertrekken? Zet niet meteen de airco op max maar rij eerst even met de ramen omlaag. Zo ontsnapt de hete lucht in de auto en met een beetje vaart krijg je heerlijk koele lucht terug. Na een paar minuten kunnen de ramen weer dicht en hoeft je airconditioning minder hard te werken.

6. Geen airco? Plug een ventilator in

Heb je een auto zonder airco? Dan zijn er ook externe oplossingen verkrijgbaar. Je kunt kleine ventilators kopen met een sigarettenplug. Niet zo effectief als een airconditioning maar ze klaren de klus!

7. Rij in de ochtend of de namiddag

Het warmste moment van de dag ligt gemiddeld rond 15.00 en 16.00 uur. Plan je reismomenten dus buiten die uren als je de hitte wil vermijden. Op werkdagen kun je bijvoorbeeld afspraken in de ochtend plannen of de namiddag.

verkoeling in de auto

En dit raden wij af!

  • Met slippers of blote voeten autorijden. Het is niet verboden, maar slippers kunnen achter het gaspedaal haken en blote voeten hebben natuurlijk veel minder grip.
  • Even je kind of huisdier in de auto achterlaten. Ook bij normale zomerse temperaturen wordt het snel gloeiendheet in de auto. Doe. Het. Niet! Lees onze andere blog over de gevaren.

Kom gerust langs bij een Stern-dealer voor zomeronderhoud of een airco controle. Ook je auto heeft het extra zwaar bij 30+ graden Celsius, dus laat de banden, motor en je airco controleren door onze vakmensen. Zo gaat u zelf ook met een koel hoofd de weg op!

onderhoud