Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over het rijgedrag van Nederlanders. Er zijn in 2017 opnieuw meer kilometers gereden ten opzichte van de voorgaande jaren, en dat komt voornamelijk door de stevige groei van de economie. De groei van het aantal kilometers neemt wel lichtjes af maar met name bedrijfswagens rijden steeds meer door het land. Stern heeft alle feiten voor je verzameld!

De CBS-cijfers zijn voor 2017 en laten zien dat Nederlandse ondernemers steeds meer benzine rijden en dat particulieren meer interesse hebben in elektrisch rijden. Hier zijn de interessantste feiten op een rij:

  • Particulieren reden iets minder kilometers t.o.v. van 2016. Een daling van 0,1 procent is door het CBS.
  • Gemiddeld rijdt een particuliere chauffeur 11.600 kilometer per jaar.
  • De economie groeit stevig en dat kunnen we zien aan de kilometers die bedrijfswagens rijden. Gemiddeld reed een bedrijfswagen 2% meer kilometers.
  • Alles bij elkaar opgeteld is het aantal gereden kilometers in Nederland met 0,4% gestegen.
  • Diesel wordt minder populair. Meer bedrijfswagens rijden nu op benzine en ze rijden ook 10 procent meer kilometers ten opzichte van diesels.
  • Benzineauto’s zijn goed voor 63% van de gereden kilometers. Dieselauto’s voor 29%.
  • Lpg is ook op zijn retour. Het aantal lpg-auto’s daalde met 11 procent.
  • De categorie ‘Overige brandstoffen’ is een grote stijger dankzij elektrische auto’s die hieronder vallen. Zij reden 20 procent meer kilometers in 2017.

Nederlandse snelweg

De stijgende kilometerteller van Nederland is te danken aan de groeiende economie. Tegelijkertijd zien we ook dat Nederlanders meer nadenken over hoe ze hun mobiliteit milieuvriendelijker invullen. Bijvoorbeeld door een elektrische auto te rijden of over te stappen van een dieselauto naar een benzineauto. Fabrikanten spelen hierop in met zuinigere motoren en een grotere range elektrische auto’s. Interesse? Neem contact op met onze dealers voor vrijblijvende informatie of bekijk online onze voorraadmodellen.