Nederland telt zo’n 7,6 miljoen gezinnen met huisdieren en het liefst laten die hun geliefde viervoeters niet alleen. Het kan echter een uitdaging zijn om een dier mee te nemen in de auto. Er zijn gelukkig veel hulpmiddelen en tips die ervoor zorgen dat rijden met je huisdier stukken veiliger en leuker wordt. Stern brengt u op de hoogte!

Huisdier los in de auto? Liever niet!

Sommigen honden vinden rijden in de auto erg leuk en associëren het meteen met wandelen. Het is ook niet bij wet verboden om je huisdier los te vervoeren in je auto. Toch wordt het afgeraden omdat ze bij een aanrijding ernstig gewond kunnen raken zonder de juiste veiligheidsmaatregelen.

Hond veilig in de auto

Ook kun je alsnog een boete ontvangen omdat je Artikel 5 overtreedt: die luidt dat je geen gevaarlijke of hinderlijke situaties mag veroorzaken tijdens het autorijden. En een loslopende hond in de auto kan tenslotte een grote afleiding zijn.

Een andere vraag die je jezelf als huisdiereigenaar moet stellen: geldt je inzittendenverzekering voor je huisdier? Sommige verzekeringen dekken dit standaard maar het is belangrijk om dit te controleren voor je overweegt de hond mee te nemen op vakantie.

Kleine huisdieren kunnen in een mand of kooitje

Er zijn veel oplossingen bedacht om huisdieren van allerlei formaten te vervoeren; veilig en voor een schappelijke prijs. Knaagdieren, katten en kleine honden kunnen vervoerd worden in speciale mandjes of kooitjes. Deze leg je onder het dashboard van de passagiersstoel of zet hem zijwaarts neer achterin. Het is belangrijk dat de mand of kooi niet te veel kan bewegen. Geef je kat of hond ook een zacht dekentje mee en leg wat brokjes neer om hem of haar tevreden te houden.

Tuigjes voor grote honden

Voor grote honden is een mand of reiskennel natuurlijk niet genoeg, dus zijn daar andere oplossingen voor beschikbaar. Er zijn speciale tuigjes die als veiligheidsgordel werken voor je huisdier. Je klikt ze eenvoudig in de gordelsluiter op de achterbank. Zorg ook dat de knoppen van de autoramen vergrendeld zijn, want je wilt niet dat ze zich tussen het raam beknellen in hun enthousiasme.

Veilig je hond vervoeren in de auto

Hondenrek

Als je een grote bagageruimte hebt, kun je het beste een hondenrek installeren. Zo heeft je huisdier de meeste bewegingsruimte en weet je zeker dat hij of zij niet uit de auto kan ontsnappen. Met een van deze oplossingen is je viervoeter helemaal klaar voor die lekkere boswandeling of langverwachte vakantie met het gezin!

Bovenstaande oplossingen worden verkocht bij dierenspeciaalzaken. Wil je weten wat autofabrikanten aan extra veiligheidsopties bieden voor alle passagiers? Neem contact op met een van onze dealers of kom meteen langs bij een vestiging voor een vrijblijvend gesprek!