Rij jij een auto met automatische transmissie? Die kans neemt steeds verder toe want het aantal verkochte auto’s met automaat stijgt enorm. Bovag en RAI Vereniging telden afgelopen jaar 1 op de 3 verkochte auto’s met deze technologie. Er zijn verschillende redenen waarom we opeens massaal de automaat omarmen.

Uit het nieuwe rapport van Bovag / RAI blijkt dat vorig jaar 34,3% van de nieuw verkochte auto’s met automatische versnellingsbak kwam. Een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen 17,3% automaat had.

Een nieuw imago voor de automaat

Rijden met automaat, het kan al decennia maar het heeft lang moeten worstelen met een ‘suf’ karakter. Wie automaat reed had geen haast want je trekt minder snel op vanuit stilstand. Ook verbruikten automaten iets meer brandstof, dus waarom zou je daar in willen investeren?

Allemaal natuurlijk stereotypes die in de praktijk niet meer van toepassing zijn. Sowieso een van de eerste redenen dat de automaat aan populariteit toeneemt: het zorgt voor een meer ontspannen rit. Doordat je niet hoeft te schakelen, kost autorijden minder energie wat vooral bij lange ritten in de file te voelen is. De automaat is daarom des te populairder onder oudere automobilisten en daarvan zijn er steeds meer door de vergrijzing.

Automaat rijden in een elektrische auto

Een andere belangrijke reden voor de opkomst van de automaat, is de opkomst van elektrisch rijden. Plug-in hybrides en volledig elektrisch aangedreven auto’s worden standaard geleverd met automatische transmissie. Nederlanders zijn bijna koplopers in Europa voor het aanschaffen van elektrische auto’s en dat zien we terug in de automaatcijfers.

Automaat rijden

Verbeterde transmissie

Tot slot is de automaat zelf ook beter geworden. Waar je vroeger rekening moest houden met een minder soepele rijervaring en hoger brandstofverbruik, zijn de minpunten met moderne automaten vrijwel opgelost. Bij normaal gebruik doet een automatische transmissie niet onder voor handgeschakeld rijden. Ook nieuwe automobilisten ontdekken dat en kiezen daarom sneller voor het gemak van een automaat.

Wil jij weten welke nieuwe auto’s wij kunnen leveren met automatische transmissie en wat de meerprijs is? Onze dealers heten je welkom in hun showrooms, maar je kunt ook online eenvoudig en snel onze complete voorraad bekijken. Bel gerust als je vragen hebt of stuur een aanvraag voor een vrijblijvende offerte!