Net als bij personenauto’s zorgt de WLTP-meting bij bedrijfswagens voor enkele belangrijke veranderingen. We stellen 6 vragen hierover aan Silvester Keijzer. Als vestigingsmanager van SternTec Wateringen heeft hij dagelijks te maken met de het aanpassen en inrichten van bedrijfswagens.

Wanneer gaat de WLTP-meting verplicht worden voor bedrijfswagens?

De WLTP-meting is vanaf 1 september 2019 de wettelijke meetmethodiek in Europa voor de uitstoot van CO2, echter veel fabrikanten hebben de nieuwe meting al in hun productieproces meegenomen. De kans bestaat dus dat jouw nieuwe bedrijfswagen de meting al heeft ondergaan.

Kun je kort uitleggen wat de nieuwe meting doet?

WLTP staat voor “Worldwide Harmonized Light Vehicle Test” en is een EU-standaard voor het testen van auto’s en andere voertuigen. Met name brandstof en CO2-uitstoot zijn belangrijke meetresultaten. De nieuwe test is uitgebreider en houdt rekening met meer factoren zodat het resultaat dichter bij het werkelijke verbruik uitkomt. De oude NEDC-meting toonde te veel verschillen met de praktijk.

Verandert dit iets voor ondernemers met een bedrijfswagen?

Prijzen voor bedrijfswagens kunnen iets omhoog of omlaag gaan doordat fabrikanten de kosten voor de WLTP-meting meerekenen en de uitstoot als gevolg van de nieuwe meetmethode anders kan zijn. Belangrijk voor ondernemers is dat de uitstoot van CO2 kan wijzigen ten opzichte van de meting van de fabrikant als er een laadbak, spoiler of imperiaal om de auto wordt geplaatst.

Zorgt dit voor problemen bij een mogelijke controle?

Er is nog niks bekend over hoe de overheid dit wil gaan controleren.

Bedrijfswagen meting

Dus een nieuwe laadruimte kan de CO2-meting veranderen?

Ja, er zijn ontelbaar veel laadruimtecombinaties, dus duidelijkheid omtrent de nieuwe meetmethode kan van groot belang zijn voor de ondernemer.

Wat als ondernemers een bedrijfswagen willen aanschaffen met de oude meting?

Dat kan gewoon! Stern heeft nog voldoende bedrijfswagens met de NEDC-meting op voorraad, al zie je wel dat de meeste autofabrikanten nu overgaan op bedrijfswagens met een WLTP-meting. De verplichting voor fabrikanten start vanaf 1 september.

Wanneer er nieuwe informatie is over de invoering  van de WLTP-meting voor bedrijfswagens, lees je dat op het Stern Weblog. Heb je vragen over bedrijfswagens, laadruimte-inrichtingen of de WLTP? Neem contact op met uw Sterndealer of met SternTec voor een vrijblijvend gesprek!