Je auto wassen: niet het leukste dat je met je vervoer kan doen. De Bovag deed onderzoek naar hoe vaak Nederlanders hun auto wassen in 2015. Daaruit blijkt dat we onze auto minder vaak wassen dan voorgaande jaren. Zorgelijk want ook vuil op je auto kan na verloop van tijd schade veroorzaken.

Hoe vaak wassen Nederlanders hun auto?

Volgens het Bovag-onderzoek (samengevat door RTL Nieuws) wassen we gemiddeld 8,4 keer per jaar onze auto. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.012 consumenten. Alleen in 2012 wasten we nog minder vaak onze bolide en toen was het crisistijd. Maar wat is er nou erg aan een beetje vuil op je auto?

Autolak beschadigd

“Tijd speelt een belangrijke factor”, vertelt Martijn de Kreek, commercieel manager van SternSchade. “Een beetje vuil op je auto kan geen kwaad, maar met vogelpoep moet je snel ingrijpen. Het zuur in de uitwerpselen kan je autolak aantasten en dat is natuurlijk zonde. Zeker in de zomer, met een felle zon, is het snel verwijderen van vogelpoep noodzakelijk om aantasting van de lak te voorkomen. Gewoon even vlug de auto wassen is voldoende om geen blijvende schade te veroorzaken.”

Was iedere week uw auto

Pekel en zand

Andere vuiligheid die op tijd verwijderd moeten worden zijn pekel en zandresten. Pekel kan in de winter op je autolak terechtkomen, waar het nare plekken kan achterlaten. Zand op de lak kan an sich geen kwaad, afhankelijk van de plek waar het terechtkomt.

Martijn: “We werken veel met bedrijfswagens en die komen nog weleens onder het vuil te zitten. Je ziet dan dat bij bewegende delen, zoals de stootlijsten en bumper, het zand begint te schuren. Dat veroorzaakt ook krassen en schaafplekken in je lak. In het ergste geval veroorzaakt dit roest terwijl je het zo verwijderd hebt met een beetje water en sop.”

Was 1 keer per week je auto

De Bovag raadt automobilisten aan om 1 maal per week even de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo’n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.

“Overigens worden gerepareerde auto’s bij SternSchade altijd van een goede wasbeurt voorzien voor klanten ze terugkrijgen”, voegt Martijn nog toe. “Tevens kunnen we tegen een geringe vergoeding de auto voorzien van een lakverzegeling waardoor invloeden van buitenaf minder snel de lak aantasten.”

schadeherstel