Het opladen van een volledig elektrische Mercedes-Benz EQ of Plug-in Hybride

Mercedes-Benz zet de schakelaar om. Jij ook? Elektrisch rijden van Mercedes-Benz is comfortabel, veilig, betrouwbaar en vernieuwend. Maar hoe werkt het opladen van een Mercedes-Benz EQ eigenlijk? Hieronder lichten we je graag de verschillende laadmogelijkheden toe en gaan we dieper in op de oplaadtijd en -kosten. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Het thuis opladen van jouw elektrische Mercedes-Benz EQ

Beschik jij over een eigen parkeerplaats rondom je woning, dan kan jij jouw Mercedes-Benz thuis eenvoudig opladen. Deze locatie leent zich prima tot het opladen van jouw auto aangezien jouw Mercedes-Benz hier tijdens de avond en nacht vele uren stilstaat.

Het thuis opladen van jouw Mercedes-Benz kan op 4 verschillende manieren:

1.      Standaard laadkabel “Mode 2” (Mercedes-Benz)

Deze laadkabel behoort tot de standaard uitrusting van elk Mercedes-Benz EQ-model. De kabel is eenvoudig op een normaal stopcontact aan te sluiten waardoor er geen installatie vereist is. Het laadvermogen bedraagt 2.3 kW. Ten opzichte van alle Plug-in hybrides, waarin de batterij in minder dan 6 uur helemaal opgeladen is, heeft een volledige elektrische Mercedes-Benz langer nodig aangezien deze voertuigen van een grotere batterij voorzien zijn.

2.      Intelligente laadkabel “Nexxtender Mobile Black” (Powerdale)

De intelligente laadkabel is in grote lijnen met de standaard laadkabel te vergelijken. Opnieuw is er geen installatie vereist om de laadkabel in gebruik te nemen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat ook deze laadkabel op een normaal stopcontact aangesloten kan worden. Met hetzelfde laadvermogen van 2.3 kW onderscheidt de intelligente laadkabel zich toch van een standaard laadkabel. Namelijk dankzij een geïntegreerde communicatietool worden alle laadsessies naar een online platform en applicatie stuurt, waar alle data verzameld wordt. Doordat alle laadsessies thuis bij de werknemer binnen de applicatie waarneembaar zijn, kan de energie door de werkgever vergoed worden.

3.      Intelligente laadkabel “Nexxtender Mobile Red” (Powerdale)

Heb jij de beschikking over een industrieel stopcontact, dan is er voor jou ook een krachtigere variant van de intelligente laadkabel beschikbaar. Het laadvermogen van deze kabel bedraagt 11 kW. Door het verschil qua laadvermogen beperk jij de laadtijd tot een derde van alle Plug-in hybrides. De krachtigere laadkabel is hierdoor tevens geschikt voor het laden van een volledige elektrische Mercedes-Benz vanwege de grotere batterijcapaciteit.

4.      Wallbox ‘Elvi’ (Engine EVBox)

Ten opzichte van bovenstaande laadkabels is de Wallbox de krachtigste laadmogelijkheid dankzij het laadvermogen van 22 kW, waarvoor jij kan kiezen. De Wallbox vergt in tegenstelling tot andere laadkabels installatie bij jouw woning. Vanwege het hoge laadvermogen is de Wallbox de meest comfortabele oplossing voor het laden van jouw volledig elektrische Mercedes-Benz. Mede door zijn kracht zijn alle Plug-in hybrides in minder dan 2 uur helemaal opgeladen.

Jouw Mercedes-Benz EQ op het werk opladen

Mocht jij op werk beschikken over een eigen parkeerplaats dan is het voor jouw werkgever zeer interessant om jouw parkeerplek van nodige oplaadinfrastructuur te voorzien. Net als thuis staat jouw Mercedes-Benz vaak een hele dag stil waardoor dit moment als een prettige mogelijkheid tot het opladen van jouw voertuig gezien kan worden. In de meeste gevallen word de Wallbox uit duurzaamheidsoverwegingen in een laadpaal vervangen. Geen zorgen, alle functionaliteiten zijn immers identiek aan elkaar. Net zoals thuis bestaat de mogelijkheid dat jouw Mercedes-Benz door middel van het gebruik van een stopcontact opgeladen kan worden.

Onderweg opladen? Geen punt! 

Ben jij onderweg naar jouw bestemming en moet jij onderweg bijladen. Wees gerust, over heel Europa staan publieke laadpalen verspreid waar jij jouw Mercedes-Benz gemakkelijk kan bijladen. Hierin is onderscheid te maken tussen normale laders en snelladers. Snelladers beschikken over een laadvermogen van 50 tot 350 kW, daarom staan deze laadpalen langs de snelwegen en op strategische laadpunten. Jouw Mercedes-Benz is binnen 20 tot 40 minuten weer volledig opgeladen (10-80%). Verschillende aanbieders kunnen  jou door middel van een laadpas toegang tot alle laadpalen bieden. Voor optimale transparantie en connectie met jouw Mercedes-Benz kan jij jouw eigen Mercedes me Charge laadpas aanschaffen.

1.      Mercedes me Charge

Krijg met de Mercedes me Charge laadpas toegang tot het grootste laadnetwerk van Europa. Maak gebruik van 170.000 publieke laadpunten, verspreid over 17 landen. Door middel van de App of het navigatiesysteem van jouw Mercedes-Benz, kan jij gemakkelijk het adres, de beschikbaarheid, het laadvermogen en het tarief van het laadpunt raadplegen.

2.      Ionity

Het in bezit zijn van een Mercedes me Charge laadpas brengt vele voordelen met zich mee, zo ook de toegang tot het netwerk van Ionity. Deze naam staat voor het samenwerkingsverband tussen verschillende automerken en Mercedes-Benz om een Europees netwerk van 1500 snelladers uit te bouwen. Doordat alle laders een vermogen tot maar liefst 350 kW bieden, kan jij op 400 strategische locaties door heel Europa, richting jouw vakantiebestemming, zorgeloos bijladen.

Hoe lang duurt het opladen van een Mercedes-Benz EQ?

De laadtijd van jouw Mercedes-Benz kan door verschillende factoren veranderen. Om inzicht in de laadtijd van jouw voertuig te krijgen is het raadzaam om de batterijcapaciteit van jouw Mercedes-Benz door het laadvermogen te delen. Door deze gemakkelijke rekensom heb jij een indicatie hoelang het duurt voordat de batterij van jouw voertuig weer volledig opgeladen is. Daarnaast hebben een viertal elementen hebben invloed op het laadvermogen:

 • Boordlader van het voertuig
 • Elektrische installatie van de woning
 • De laadoplossing
 • De laadkabel

Het laadvermogen zal ten alle tijden door de zwakste schakel beïnvloed worden. Dit houdt in als jouw Wallbox een laadvermogen van 22 kW heeft, altijd door een boordlader van 7.4 kW overschaduwd zal worden. Deze combinatie resulteert in een laadvermogen van 7.4 kW, kortom de zwakste schakel bepaald het laadvermogen.

Ten opzichte van andere merken mag Mercedes-Benz zich de voorloper op het gebied van laadvermogens noemen. Dit komt met name doordat alle Plug-in hybrides over een boordlader beschikken, waardoor alle voertuigen twee maal ten opzichte van andere merken sneller opgeladen kan worden. En het gaat nog verder. Mercedes-Benz is zelfs het enige merk dat binnen alle Plug-in hybrides een (optionele) snellaadfunctionaliteit aanbiedt.

Wat zijn de oplaadkosten van een Mercedes-Benz EQ?

Net als bij de laadtijd, is de kostprijs afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is het energietarief de factor waar iedereen direct als eerste aan zou denken. Om een duidelijker beeld binnen de kosten van het opladen van jouw Mercedes-Benz te krijgen, zijn onderstaande indicatieve en gemiddelde energietarieven per kWh berekent:

 • Thuis: +/- €0.25 incl. BTW (incl. taksen en distributie)
 • Kantoor: +/- €0.10 – 0.25 incl. BTW
 • Publieke laadpaal: +/- €0.35 incl. BTW
 • Publieke snellader: +/- €0.70 incl. BTW

Ook binnen de oplaadkosten is een gemakkelijke rekensom te maken. Als jij jouw netto batterijcapaciteit van de batterij van jouw Mercedes-Benz vermenigvuldigt met het tarief die aan de manier van opladen verbonden zit, weet jij direct hoeveel het kost om jouw voertuig volledig op te laden. Vervolgens als jij de uitkomst door het bereik van jouw elektrische Mercedes-Benz deelt, krijg jij inzicht in de kostprijs per kilometer. Om deze rekensom verder te verduidelijken kan jij Mercedes me Charge raadplegen, zodat de exacte energietarieven van de publieke laadpunten inzichtelijk worden.

Remote- en navigatieservices van Mercedes-Benz EQ

Onze EQ-modellen zijn voor jou ontworpen. Met de remote- en navigatieservices heb jij direct een ingeving op welke plekken langs jouw route er oplaadpunten bevinden. De resterende actieradius is continu binnen de Mercedes me-app waarneembaar. De navigatie met Electric Intelligence plant voor jou automatisch oplaadpauzes bij beschikbare oplaadpunten zodat jij comfortabel en efficiënt elektrisch op weg kan.  

Heb je vragen over het opladen van een Mercedes-Benz EQ? Stel ze gerust!

Veelgestelde vragen over het opladen van een Mercedes-Benz EQ

Heeft Mercedes-Benz ook volledig elektrische modellen?

Ja, Mercedes-Benz heeft de EQC, een SUV. In het najaar van 2020 zal ook de EQA beschikbaar zijn. 

Welke Mercedes-Benz Plug-in hybride modellen zijn er?

De volgende Mercedes-Benz modellen hebben een plug-in hybride aandrijving:  

 • A-Klasse 250 e
 • B-Klasse 250 e
 • C-Klasse 300 e
 • E-Klasse 300 e
 • GLC 300 e
 • GLE 350 de
 • S-Klasse 560 e

Waar kan ik een elektrische Mercedes-Benz opladen?

Het is mogelijk om je Mercedes-Benz op te laden bij alle openbare laadstations. Beschik je over een eigen laadstation? Dan kan je hem ook thuis opladen.