Gepubliceerd: 06-10-2020 18:58

Stern Groep N.V., beursgenoteerd Nederlands mobiliteitsconcern in automotive retail en services, maakt bekend dat opnieuw een stap is gezet in het optimaliseren van zijn dealernetwerk. Vooruitlopend op een beoogde uitbreiding van de Renault-activiteiten in het zuiden van Nederland verkoopt Stern zijn Renault-activiteiten in Zaandam aan Renault Nieuwendijk, dat eind 2018 ook al de Renault activiteiten van Stern in Amsterdam overnam.

Stern

Stern heeft zes Renault-vestigingen in Noord-Brabant (Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Oss, Tilburg, Valkenswaard en Veghel), waarmee het circa 8% van het jaarlijks verkochte landelijk potentieel van het merk Renault voor zijn rekening neemt. Stern streeft naar clusters van toonaangevende merken in aaneensluitende geografische gebieden, waarbij minimaal 10% en maximaal 20% van het landelijke potentieel van het betrokken merk wordt vertegenwoordigd. In dat kader wordt gezocht naar mogelijkheden om de Renault-activiteiten in het zuiden van het land verder uit te bouwen. Stern is hierover in overleg met importeur Renault Nederland.

De Renault-activiteiten van Stern in de regio Groot-Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar stapsgewijs afgebouwd door de verkoop eind 2018 van de samengevoegde Renault-activiteiten in Amsterdam aan Renault-dealer Nieuwendijk, de samenvoeging eind 2019 van de activiteiten in Purmerend met die in Zaandam en vervolgens de verkoop aan opnieuw Renault-dealer Nieuwendijk per 1 december 2020.

Strategie

Autofabrikanten sturen op verschillende wijzen aan op verandering van het distributiemodel, wat zal leiden tot aanpassing van de rol in de keten voor importeur en dealer. In elk scenario is de rationalisatie van dealernetwerken noodzakelijk en wordt ‘cost leadership’ nog relevanter. Stern focust op de waarde die de individuele bedrijfsactiviteiten en merken toevoegen aan de eigen geïntegreerde mobiliteitspropositie.

Dit betekent onder meer dat de afgelopen twee jaar scherpe keuzes zijn gemaakt ten aanzien van merken en vestigingen. In 2019 werd in dit kader SternLease verkocht aan ALD Automotive, werden meerdere dealervestigingen samengevoegd en werden de dealerschappen van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat in Noord-Holland (Heron Auto) verkocht aan Broekhuis.

De focus van Stern ligt de komende jaren op digitalisering, de intensivering van de occasionactiviteiten, het verder optimaliseren van de belangrijkste bedrijfsprocessen en op merken en vestigingen met de hoogste bijdrage aan het verdienmodel van Stern. 

Klik hier voor de pdf van het volledige persbericht d.d. 06-10-2020.