Ontvang tot € 4.000,- overheidssubsidie bij aanschaf van een elektrische auto

Om elektrisch rijden te stimuleren én toegankelijk te maken voor het grote publiek komt de Nederlandse overheid met een subsidie bij de aanschaf van een elektrische auto. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op auto’s die 100% elektrisch zijn. Vanaf 1 juli 2020 krijgt een particuliere koper €4000.- subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en €2000 bij aanschaf van een elektrische occasion.

 Voorwaarden subsidie elektrische auto

Om elektrisch rijden voor particulieren in een middelklassenauto mogelijk te maken komen alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 in aanmerking. Dit zijn de voorwaarde waar aan moet worden voldaan:

  • Minimale actieradius van 120km (WLTP)
  • Aanschaf via private lease, dan minimaal 48 maanden met de auto rijden anders wordt de subsidie stopgezet bij wisselen van eigenaar. Deze subsidie wordt maandelijks uitgekeerd aan de particulier, niet aan de leasemaatschappij.
  • Aanschaf privé, dan krijg je direct de overheidskorting. (wel minimaal 36 maanden in bezit anders betaal je een gedeelte terug)
  • Om fraude te voorkomen mag de elektrische auto alleen aangeschaft worden via een garage of autodealer.
  • Vanaf 1 juli 2020 kan de subsidie worden aangevraagd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De voorwaarden voor een occasion zijn gelijk aan die van een nieuwe auto.

Voor elektrische auto’s zijn al verschillende voordelen van toepassing. Denk aan geen BPM en vrijgesteld van wegenbelasting. De komende jaren zal dit wel langzaamaan veranderen. Vergeet niet dat een elektrische auto bijna geen onderhoud nodig heeft en de verbruikskosten per kilometer een stuk lager liggen.

Hoogte subsidie daalt

De hoogte van de subsidie neemt af in de komende jaren. In onderstaand overzicht zie je hoeveel subsidie de overheid geeft op een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto.

In 2020 en 2021 bedraagt de subsidie:

€ 4.000 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;
€ 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto;

In 2022 bedraagt de subsidie:

€ 3.700 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;
€ 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2023 bedraagt de subsidie:

€ 3.350 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;
€ 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2024 bedraagt de subsidie:
€ 2.950 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto;
€ 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2025 bedraagt de subsidie:
In 2025 bedraagt de subsidie € 2.550 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto.