Het hele leven bestaat uit keuzes, dat geldt voor jouw en ook voor mij. Neem nu de vakantietijd. Daar zitten ook volop keuzes aan. De eerste vraag is waar naar gaan we naar toe? Na de bekende camping omdat deze goed beviel, of toch liever een huisje of hotel op een plek waar je nog nooit bent geweest? En hoe ga je naar jouw vakantieadres. Met jouw Renault natuurlijk, want op dat vlak hoef je geen keuze te maken.

Of toch wel? Ik sta namelijk voor zo'n keuze en ik begrijp meteen dat het een luxeprobleem is. Trouwe lezers weten dat ik een groot liefhebber ben van klassieke Renaults en door de jaren heen heb ik er een aantal van verzameld. Mijn Renault 19 cabriolet is al diverse jaren mee op reis geweest. Heerlijk om open rijdend van het goede weer te genieten. Nadeel, bij veel regen biedt deze auto geen toegevoegde waarde.

Vorig jaar besloot ik in stijl klassiek op vakantie te gaan en mocht de Renault 6 TL uit 1971 mee naar zijn geboorteland. Zo authentiek om 's ochtend met zo'n auto over de Franse plattelandswegen te rijden om bij de bakker een stokbrood te halen. Fransen reageren onderweg heel positief op hun eigen mobiele erfgoed. Ik ben zelfs naar een plaatselijk evenement rondom klassieke auto's gegaan en haalde prompt de lokale krant.

Maar nu staat vakantie 2018 voor de deur en ik weet het nog steeds niet. Ik heb een top 2 gemaakt, maar voor vertrek moet daar een definitieve keuze uit worden gemaakt. Of weer op nieuw de cabriolet, waar ik rondom huis de afgelopen weken al volop van heb mogen genieten. Of wordt het toch mijn witte Renault 14 uit 1979. Die auto heb ik laatst weer uit een winterslaap ontwaakt en staat nu met nieuwe achterremmen en een verse APK te wachten op actie. Als student heb ik vroeger al zo'n Renault-model gereden, dus je kunt je voorstellen dat die goede herinneringen mij een jeugdig gevoel geven.

Ik wil niet van een keuzestress praten, want zo ingewikkeld is het nu ook weer niet. In de meeste gevallen zal het je aan dit keuzemoment ontbreken. Wel is het belangrijk om voor de vakantie nog even met jouw Renault bij Stern langs te gaan voor een vakantiecheck. Fijn om voor vertrek te weten dat uw auto tiptop in orde is. Zorgeloos genieten, dat kun je op die manier optimaal. En wat die keuze van mij betreft, daar ga ik echt wel uit komen.

Een fijne vakantie,

Tony Vos

Tony Vos

Tony Vos is al ruim dertig jaar autojournalist voor diverse kranten, tijdschriften en internetsites, heeft zijn eigen youtube-kanaal (youtube.com/automedianl) en interesseert zich sinds zijn jeugd bovengemiddeld voor alles wat met Renault te maken heeft. Hij geeft al ruim tien jaar iedere drie maanden vanuit zijn passie het glossy tijdschrift Losange Magazine uit dat volledig over Renault gaat (losangemagazine.nl). En verder schrijft Tony exclusief voor Stern een periodieke column met elke keer een wisselend onderwerp.