Stern wil minder dealervestigingen

16-03-2018 16:52

De Stern Groep, de grootste dealerholding van Nederland, gaat het aantal dealervestigingen verder terugbrengen. Dat zegt CEO Henk van der Kwast op BNR.

nieuws 2

De Stern Groep verkoopt 21 automerken en heeft momenteel nog 77 dealervestigingen in Nederland. Van der Kwast vertelt in De Nationale Autoshow dat het aantal verder omlaag gaat. Het plan is om voor eind 2019 nog eens tien vestigingen dicht te doen. 'We blijven vestigingen die niet strikt nodig zijn sluiten. Al het geld dat we daarmee verdienen, dat investeren we in leasing en andere services', zegt hij.

Marges

Door concurrentie tussen autodealers op de markt staan marges flink onder druk. Ook de Stern Groep heeft daar last van, maar als het aan Van der Kwast ligt niet voor lang. Hij waarschuwt de automerken. 'Fabrikanten die ons te weinig gunnen, gaan we indammen', zegt hij.

Van der Kwast noemt Mercedes-Benz als voorbeeld: 'Door allerlei nieuwe voorwaarden die tussen de importeur en dealers tot stand zijn gekomen, is er behoorlijk de klad in gekomen in de marges. Dat wordt hersteld, maar voor dat soort bewegingen moet je toch iedere keer weer wat bedenken.'

Jubileum

De Stern Groep bestaat precies 25 jaar. Van der Kwast begon in 1993 met de overname van een Opel-dealer in Amsterdam. Inmiddels heeft het autobedrijf 105 vestigingen in Nederland, in totaal 2100 werknemers en een omzet van ruim een miljard euro.